Cykeltur

Hej alla!

Idag är vår sista dag på Koh Phangan och imorgon reser vi vidare mot norra Thailand, alltså bort ifrån havet men närmare kulturen.

Den sista dagen har spenderats med en halvdagstur på cykel där vi bland annat fått uppleva en kokosnöts plantage, gummi plantage, ett tempel, ett rescue center för gatudjur samt se en marknad med frukt och fisk. Vi är båda super nöjda med turen och vi har fått se massa som ”vanliga turister” normalt inte ser av ön. Guiderna visade hur lokalbefolkningen lever i djungeln och på de olika plantagerna. Vi var iväg på cykel i ca 6 timmar i 32 graders värme (det blev inget regn..) så det var minst sagt svettigt!

Imorgon avgår katamaranen mot flygplatsen i Surat Thani 09.00 och är framme runt 13-tiden. Flyget går sedan 15.30 och är framme kl 18 i Chiang Mai, en heldags resande helt enkelt. Vi har redan en hel del planerat inför våra dagar i Chiang Mai och vi är taggade på att ta oss vidare 😃

Här på kokosnöt-plantagen fanns det mängder med kokosnötter, här visar vår guide hur de enklast öppnar dem.
 
Sedan blev det provsmakning 🙂 vi fick smaka två olika kokosnötter och även se hur de tillverkar oljan samt mjölken. Vi köpte med oss en liten flaska med olja för ca 25 kr.
 
Här uppe i palmen jobbar en apa. De använder apor som arbetskraft, aporna klättrar upp och biter av av kokosnötterna från trädet och kastar ner dem på marken. En apa kostar ca 55 tusen baht vilket är runt 14 tusen SEK. Aporna köps när de är små och får sedan gå en 3 månader lång ”skola”, de jobbar därefter i 10 år på plantagen.
 
Den här lilla apan är 8 månader och är ännu för ung för att börja arbeta. Det var väldigt häftigt att se hur aporna jobbade högst upp i palmerna men det känns hemskt att de jobbar för människor och är fastbundna hela sitt liv. Människorna på plantagen berättade om hur bra aporna har det hos dem men på rescue centret sa de tvärt emot.
 
Här cyklar vi vidare 🙂 Våra guider fotade hela turen och laddade sedan upp alla bilder så alla i gruppen fick tillgång till dem, himla smidigt.
 
Nästa besök var på gummi plantagen. Här skär de skåror i trädet för att vätskan ska rinna ner i en skål, sedan tillverkas riktig gummi.
 
I denna maskin tillverkas ”gummimattor”, ungefär som badkarsmattor. Den är helt manuell dessutom.
 
Tadaaa, färdig gummi. Dessa säljs för mellan 30-100 baht för 2 kg, det blir inte många kronor… 
 
Gummi träden 
 
 
Svettig vandring uppför massa trappor för att komma till ett tempel
 
Vår grupp! Det var vi, en ensam Holländsk tjej och en mor och dotter från Skottland.
 
Ner för trapporna igen…
 
I templet lyssnade vi på guiderna om hur det fungerar i tempel, hur viktigt det är för lokalbefolkningen osv, vi fick även utföra en lyckoritual till Buddha.
 
En söt ananasplanta 🙂
 
Här fick vi provsmaka Thailändsk whisky och Rom, kan inte påstå att det var speciellt gott..
 
Ett besök hos en familj som tillverkar och säljer en speciell mat som är en risröra som de lägger i tömdà bamburör, detta grillas sedan och var faktiskt väldigt gott.
 
På marknad! Här fanns exempelvis två olika slags ägg. De vita är behandlade i någon slags vätska och är redan kokta, de håller i ca 1 år om man inte knäcker skalet och de smakar jätte mycket salt. De rosa äggen var också behandlade på något vis och håller i 6 månader, dessa var helt bruna inuti och såg ut som ett chokladägg men smakar precis som vanligt.
 
 
Inga kommentarer till Cykeltur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *