Hanoi

Hej!
 
Igår kl 20.30 landade vi i Vietnam och båda flygresorna gick bra (mellanlandning i Bangkok). 
 
Vår första dag i Hanoi har spenderats med en mat-tur där vi gick till lokala matställen och fick smaka på autentiska vietnamesiska rätter. Turen tog totalt 3,5 h och nu är vi tillbaka på hotellet för att vila middag =) 
 
Här tutas det mer än vad vi någonsin varit med om. Hoppas att det bara är så här i huvudstaden för det är väldigt tröttsamt. Det tutas bland annat vid omkörningar, när folk går på övergångsställen och för nöjes skull…
 
 
Risnudlar med BBQ-fläsksoppa serverades på första stället.
 
Grön Papayasallad med kanelkryddat torkat fläsk, fisksås, jordnötter och citrongräs. En populär rätt som vi tyckte mycket om! 
 
På de flesta matställen här äter man på låga små stolar och bord, vilket ärligt talat ser väldigt roligt ut och som att man har köpt upp något konkurslager av barnstolar ?
 
Vietnamesisk pannkaka fylld med svamp, fläsk och grönsaker. Skålen till höger innehåller fisksås med pressad lime och peppar.
 
Här fick vi smaka mini-ananas som är mindre än vanlig ananas och sötare. Finns förmodligen inte i Sverige? Emelie gillar vanligtvis inte ananas så mycket men denna tyckte hon var väldigt god. 
 
Vår guide som står upp och berättar lite om nästkommande bild. Väldigt intressant att veta att deras kultur säger att personer som gifter sig bor tillsammans med mannens familj livet ut, vilket även hon gör.
 
Vid det här läget har ni nog förstått att vi fått upp ögonen för sticky rice med mango. Här fick vi sticky rice med kokosglass som är en populär dessert på vietnamesiska bröllop. Jätte gott, men mango med sticky rice vinner ändå ?
 
Även här sitter vi på ”barnstolar” och väntar på servering.
 
Ovan ser ni färsk öl som bryggdes igår. Alkoholhalten är endast 2 % och priset för ett glas är 2 kr. För 1 USD får du fyra sådana glas…
 
Kan ni gissa vad det här är? Äggkaffe! En kopp innehåller ett ägg, kaffepulver, lite kondenserad mjölk och vatten. Det var faktiskt gott och gav förvånansvärt ingen äggsmak. 
 
Starksprit/snaps gjord på någon blomma. Smakade som en vanlig, stark snaps…
1 kommentar till Hanoi

Ett svar på ”Hanoi”

  1. Skönt att flygresorna gick bra! Spännande att prova så många olika vietnamesiska maträtter – ni är verkligen öppna för nya smaker. Iofs inte så konstigt då ni är trötta på Thailändsk mat. Så jobbigt med den intensiva trafiken, blir inte riktigt semester och återhämtning för er. Blir lugnare på båt-turen. Jobbigt att sitta och äta vid sådana där "lekstugemöbler", särskilt då man har långa ben. Undrar varför de använder så små stolar och bord? Kanske ett sätt att spara in på material? För riktigt så små är ju inte vietnameserna 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *