Halong bukten

Halongbukten är med på UNESCOs världsarvslista och är en av de populäraste attraktionerna bland turister i Vietnam. Därför valde vi att åka på en två dagars kryssning för att uppleva det omtalade vattenområdet. Miljön var bland det vackraste vi någonsin åskådat, oändligt med mini-berg tillsammans med kristallklart vatten.

Vi blev upplockade på vårt hotell tidigt på tisdagmorgonen och åkte buss i fyra timmar för att komma till hamnen och havet. Väl framme fick vi checka in i vår hytt som var riktigt fräsch och modern för att sedan äta lunch. Det serverades i princip bara fiskrätter så det var tur att vi vid bokningen talade om att Emelie inte äter fisk/skaldjur, annars hade hon kanske till och med börjat tycka om det 😅. Någon timme därefter var vi framme vid ”Maze Cave” som är den populäraste sevärdheten på Halongbukten där man går in i en stor grotta. På vägen dit går man uppför hundratals trappor med utsiktstorn lite här och där. Efteråt när vi var tillbaka på båten serverades vin och frukt innan middagen som bestod av hela 9(!) rätter. Maten var riktigt god och återigen, tur för Emelie att hon meddelade företaget i förväg om att hon inte ville ha fisk. Det serverades bläckfisk, räkor, krabbor och allt möjligt främmande.

Morgonen därpå åkte vi ut på bambubåtar och besökte en ”Floating Village”, ett område där folk har byggt sina hem på vattnet. Sjukt häftigt att se, vi fick även veta att det för några år sedan bodde tusentals människor på det här sättet innan Vietnams regering erbjöd folket ersättning + bostäder vid hamnen för att bevara Halongbukten. Om vi minns rätt så bor det nu omkring 2000 personer så här, med i snitt 4 personer / familj, i mini-hus helt ödelagt på vattnet.

När vi åkt runt denna by som tog ca 40 minuter åkte vi tillbaka mot hamnen och sedan till Hanoi.

 
I väntan på att få stiga ombord på båten bakom 😁
 
Vår hytt! 
 
Överst på båten, en massa solstolar och serveringsbord. Här hade vi nog spenderat mycket tid om det vore sol.
 
Bakom båten följde en mindre båt med som vi åkte i när vi skulle komma åt Maze Cave och Floating Village
 
Grottan! Eftersom vi tidigare sett Postojna grottorna i Slovenien var vi dock inte så imponerade av vyerna 🙈
 
Utsikten vi möttes av på väg uppför alla trappor till grottan. Det är här de flesta proffsbilderna är tagna.
 
En försäljare som erbjöd de flesta förnödenheter man kan vilja ha… haha, om vi hade köpt något av henne så skulle hon ha tagit emot pengarna och levererat varorna med håven som ni ser på bilden😂
 
Vietnamesiskt vin och färsk frukt, mycket gott!!
 
Vi tycker att det är så sjukt vackert! Denna bild togs när vi bara åkte förbi några random berg med båten
 
Vår båt 😀
 
Floating Village…
 
 
 
När vi blev avsläppta vid vårt hotell så möttes vi av bokningsagenten som ville ge oss en souvenir som tack för att vi åkte med dem. Den här personen har till och med nu i efterhand kontaktat oss på Whatsapp och gett tips om vårt nästa resemål 😌
1 kommentar till Halong bukten

Ett svar på ”Halong bukten”

  1. Vilken fin hytt ni hade! Så synd att det var mulet under kryssningen men iofs orkar man ju med mer när det är lite svalare ute. Vilken häftig och mäktig grotta ni var inne i! Och en sådan underbar och vidunderlig utsikt från grottan! Man ser verkligen hur kristallklart vattnet är när ni ror med årorna. Naturen är så makalöst vacker, har aldrig sett något liknande innan. Så söta souvenirer – gulligt av bokningsagenten att ge er dem 🙂 Vietnameserna verkar vara väldigt hjälpsamma och snälla mot er, känns skönt att veta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *