Safari i Tanzania – Dag 2

Lördag 27 januari

Dag 2 på safariresan börjar med frukost bestående av ljust bröd, pannkakor, ägg, mangojuice och kaffe/te. Vid bordet när vi satt och åt så fick vi plötsligt syn på en apa(!) som spanade in våra tallrikar. Eftersom det var ett par supersmala katter vid bordet så bestämde emelie sig för att mata dem, vilket kanske inte var så bra eftersom det lockade apan ännu mer. Vår guide slängde ut ett ägg åt apan som svalde den i ett enda svep! Haha, det här stället är så häftigt, det har varit ett flertal apor vi sett som busat och hoppat på vissa tält här. Apsorten kallas velmet(?)

Efter frukost lämnar vi Tarangine-området och beger oss mot Serengeti, en ca 5 timmar lång resa. På väg dit passerar vi en utsiktsplats över Ngorongoro kratern med en utsikt som är helt fantastiskt overkligt vacker, se bilder nedan. I kratern är ekosystemet väldigt näringsrikt och därmed finns det många olika djurarter. Sista natten på safarit blir I det området.

Efter att ha kört i någon timme så blir landskapen annorlunda, det är fina berg och dalar som påminner lite om Österrike. I dessa dalar bor Masai-människor, en folkgrupp som lever bland djur och natur utan några som helst bekvämligheter. Folket förflyttar sig ständigt efter sitt boskaps behov av mat och vatten, alltså inga permanenta hem. Detta folkslag är de enda som är tillåtna att bo såhär långt ute i naturen eftersom de inte gör någon skada på den, de eldar inte upp skog och de dödar inga djur förutom sina egna kor. Däremot så fick vi veta att de har en tradition att männen måste döda ett lejon med enbart ett spjut innan giftermål. Vår guide förklarade att myndigheterna försöker sätta stopp för detta genom utbildning, men vi vet inte huruvida det fortfarande förekommer.

Dagsplaneringen blev något försenad och vi hann inte till nästa boende förrän kl 18. Därför fick vi äta lunch mitt ute i ingenstans, vår guide avvek från grusvägen och la fram en filt på marken som vi satt på bland kaktusar och buskar. Ju närmare vi sedan närmar oss Serengeti så får vi syn på gigantiska flockar med djur. Vi har definitivt sett över 100 000 buffalo’s, säkerligen 10 gånger så många. Landskapet är nu plant och så långt våra ögon kan nå så ser vi MÄNGDER av vilda djur.

Nämnvärt är att vi idag inte har varit ute och letat efter några djur utan vi har fått se alla djur längs den raka vägen till Serengeti.

När vi slutligen är framme på campingplatsen (som för övrigt är placerad mitt i savannen utan några som helst stängsel) så går vår guide i ordning vårt tält och vi får göra oss hemmastadda i väntan på middag en halvtimme senare. Vi serverades spaghetti, grönsaksblandning och någon köttfärsröra. Strax före måltiden så bevittnade vi när en babian hoppade upp på ett matbord och stal en persons iphone (!!), det kan ha varit bland det roligaste vi sett, tre människor som sprang efter babianen som hade telefonen i munnen, haha. Vi går till sängs kl 22. 30 ch mitt i natten så hör vi ett högljutt ljud utanför som vi tolkar som att ett djur är utanför och äter på något ben. Riktigt obehagligt, det lät precis som att djuret drog kött ifrån benet. På morgonen så berättar guiden att det högst troligt var en hyena (baserat på vår efterliknelse) och när vi går någon meter bakom tältet så ser vi ett rejält ben från något djur.

Och juste, vi fick inte lov att gå utanför tältet efter midnatt med tanke på de vilda djuren. Lite skrämmande är att ingen guide har vapen eller liknande med sig för att kunna skydda sig själv eller oss turister vid fara.

Här kommer en bildbomb som tagit oss evigheter att ladda upp😁

Utsikt över Ngorongoro kratern

Masaimänniskor

Här såg vi cirka 20 giraffer I en grupp, så häftigt!

Den officiella ingången till Serengeti

Till vänster och höger har vi hundratusentals djur som vid denna tidpunkt migrerar till Serengeti. Verkligen mäktigt.

Spanar 🙂

Detta var nog det häftigaste av allt vi upplevt under safarit! En grupp elefanter på ca 50-60 st som vandrade så vi kunde följa dem med bilen i säkert en timme.

Här campade vi i 2 nätter!

Vårt lunchstopp mitt ute i ingenstans

4 kommentarer till Safari i Tanzania – Dag 2

4 svar på ”Safari i Tanzania – Dag 2”

 1. Skönt att ni sov i enskilda tält, trodde alla sov i ett enda stort tält. Läskigt att tälta mitt på savannen bland alla vilda djur! Lyckades medresenären ta tillbaka sin iPhone från babianen? Men hjälp så otäckt med ljudet av hyenan som åt på ett ben utanför ert tält mitt i natten! Läste att fläckig hyena i sällsynta fall dödar människor, till exempel när de sover oskyddade utanför hus. Det berättas även om strimmiga hyenor som gräver ut liken från kyrkogårdar för att äta dem. Tur att ni inte visste det då (eller det kanske ni gjorde?) Verkligen läskigt att guiden inte hade vapen med sig, har läst att safariresor ofta har beväpnade guider, inte minst för att skydda sig mot rånare och andra banditer.

  Såå mycket elefanter, häftigt att se så många i flock! Och så mysigt med elefantbebisar 🙂 Blev förvånad över att de har betarna kvar, de brukar annars tas bort i förebyggande syfte för att motverka tjuvjakt.

  Ni verkar ha haft tur med vädret och sluppit regn, även om det ser mulet ut på några av bilderna. Skönt!

  Mäktigt att se er på den vidsträckta savannen, måste ha varit en enorm frihetskänsla med sådana vidunderliga vidder och så storslagen natur. Ni har verkligen tagit helt fantastiskt fina bilder med bra djup och perspektiv. Vissa bilder ser tredimensionella ut, så maffigt!

  Underbar bild på barnen med de härligt färgsprakande kläderna! Så mystiska och spännande masaierna ser ut med de vita maskerna! (eller är det smink?) Oj, så enormt stor Ngorongoro kratern är!

  Ha en fortsatt underbar resa! 🙂

  1. Iphonen kom tyvärr aldrig tillbaka till ägaren haha. Oj, nej vi hade inte en aning om att hyenor kan vara så farliga! Betarna är förmodligen kvar med tanke på hur fria elefanterna är, inte kontrollerade eller instängda på något sätt utan de skulle kunna ta sig till Sydafrika om de hade velat 😜 ja vi har absolut haft tur med vädret, det regnade endast dagen då vi åkte från Manyara till Serengeti. Jätteroligt att du tycker att bilderna är fina och bra tagna, det värmer! 😄 masainerna har smink, inte masker =)

 2. Så häftigt att få uppleva detta på riktigt!
  Fantastiska bilder och mycket roligt att följa det ni skriver om.
  Var rädda om er och ha det nu så skönt med sol och bad.☀️🏊🏾‍♂️
  Kram från Erika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *