Safari i Tanzania – Dag 3

Söndag 28 januari

Dag 3 är Adams födelsedag, och den kan väl knappast bli bättre än att vi får en heldag i savannen Serengeti och upptäcka alla djur och uppleva en så spännande natur?! Vi åt frukost vid 8, rostade bröd, ägg och pannkakor – samma utbud varje morgon men det gör oss inget, vi kan alltid äta oss proppmätta. Efter en halvtimme börjar dagens äventyr med så kallade ”game drives”, vilket är termen för att vara ute med bilen och leta efter intressanta djur.

Det krävs verkligen tålamod för oss resenärer och vår guide när det kommer till djurletande. Vi är förvånade över hur utmanande det faktiskt är att hitta andra djur än impalas och vårtsvin (som finns typ överallt). Under dagen har vi fått se våra första lejon vid två tillfällen, det första tillfället var det en ensam hona som vilade middag efter att ha ätit av sitt byte, en Buffalo. Stanken från det döda djuret var hemsk och enligt vår guide så dödades Buffalon för ca tre dagar sedan. Det senare tillfället så var det tre lejon utspridda i ett träd som alla också sov. Att ha sett detta känns så overkligt… Hur som helst, det har varit glest med djur idag och vi har kört runt i timmar utan något intressant i sikte. Förutom lejonen så såg vi även en leopard som sov i ett träd, detta är andra leoparden vi sett hittills.

Vi kom tillbaka till campingen runt kl 18, duschade i det ofräscha duschrummet och åt middag kl 19. Under middagen var det något väldigt underligt som inträffade – massa afrikaner stängde av belysningen i matsalen och kom sjungandes ”Happy birthday”. Jag blev direkt glad och genererad, bugade och bockade tills jag insåg att de kom med tårta till en helt annan turist som också fyllde år… Extra pinsamt blev det eftersom det andra paret som vi gör den här safarituren med visste att det var min födelsedag och att de såg att jag trodde att det var tillägnat till mig. Framförallt så trodde jag att det var mig de sjöng för eftersom vår kock tidigare berättade att han skulle försöka ordna något (han fick reda på att jag fyllde år en timme innan middagen serverades). Den ~ 40 åriga mongolianen som fyllde år kom senare till vårt bord med en bit av hennes tårta som hon ville dela med sig av, vilket jag trodde var för att jag fyllde år, men som hon inte hade förstått att även jag gjorde. En stund senare så släcks dock lamporna igen och ett 5-tal lyckliga afrikaner kommer in sjungandes (på afrikanska den här gången) med friterad banan och texten ”Happy Birthday Adam” på serveringsfatet. Kocken hade dåligt samvete för att han inte kunde ordna en riktig tårta och ville göra en till mig imorgon som jag ödmjukast fick tacka nej till. Haha, vår kock är så genuint snäll och även vår guide, så trevliga människor.

Även här i Tanzania så finns det väldigt få tidsoptimister, om ens några. Ingen håller reda på klockan och allt får ta sin tid. Invånarna har säkert ingen aning vad stress är för begrepp.

Presentöppning! Adam fick en klocka och badbyxor

Så här ser campingen ut, i denna byggnad äter vi middag. Här går det att stänga dörren så inga djur kommer in och tar mat

Matsalen. Det ser fräschare ut än vad det egentligen är…

Vårt första lejon! Denna hona hade ett ”halsband” som gör att man kan följa henne och hålla koll på dess beteenden

Med den uppätna Buffalon? hon såg väldigt mätt och belåten ut

Lejon I träd ?

En bild som Adam tog igenom sin kikare

Kan ni se Leoparden här? ?

Och slutligen efterrätten som vår kock ordnade till Adam! Lägg märke till stavningen i birthday?

2 kommentarer till Safari i Tanzania – Dag 3

2 svar på ”Safari i Tanzania – Dag 3”

 1. Skönt med lite sovmorgon på din födelsedag, Adam! (jämfört med att gå upp vid kl.6 iaf)

  Låter drygt och långtråkigt att behöva vänta så länge på att få se intressanta djur. Kan vara stressande för en som lätt blir uttråkad 🙂

  Stackars dig, Adam, så pinsamt det blev med födelsedagssången och tårtan som var avsedd till den där andra turisten. Så märkligt att fler än du i resesällskapet fyller år den 28:e, sannolikheten är ju mycket liten. Inte konstigt att du trodde det var tillägnat dig. Det var ju en lite tråkig upplevelse på din dag, men samtidigt en komisk grej som du säkert kommer skratta gott åt i efterhand. Så gulligt av kocken att ordna något åt dig som kompensation ist för tårta. Han och guiden skämdes nog minst lika mycket som du, Adam. Såå rolig stavning på de friterade bananerna, haha 🙂 Ser inte så gott ut men det var det säkert!

  Vad bra att dörren till campingen går att stänga så att inga djur kommer in och tar maten, men tar de sig inte in genom fönstren? (ser ut som att där inte är några fönsterrutor).

  Ser ut som att ni befinner er väldigt nära lejonhonan vid den uppätna Buffalon – var ni inte rädda för henne? Var kanske iofs inte någon större fara efter att hon fått sig ett rejält skrovmål.

  Jag lyckas inte se leoparden i trädet, den gömmer sig väl (om det inte är så att den ligger i gräset under trädet)

  1. Sovmorgonen var perfekt eftersom det var min födelsedag! Haha, den friterade bananen var faktiskt supergod och ja, hur kan man särstava det ordet ? det är inga fönster alls utan gallernät cirka 10×10 cm stora hål så t.ex. myggor kunde åtminstone ta sig in. Lejonhonan var vi riktigt nära, vi körde fram med bilen så avståndet inte var mer än någon meter. Vår guide sa att det inte är farligt och att lejonen inte bryr sig om människor. Däremot får vi inte tex ställa oss på biltaket för då kan de bli rädda / känna sig hotade. Haha, leoparden är faktiskt där men rätt svår att se. Den sover på den understa grenen till vänster!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *