Safari i Tanzania – Dag 4

Måndag 29 januari

Morgonen började redan kl 6 med kaffe och kex, inte mycket till frukost men vi skulle iväg tidigt på game drive. Solen hade inte hunnit gå upp ännu vilket gör att det är väldigt kallt här, samma gäller på kvällen, det är inte alls som på tropiska ställen där det vanligtvis är varmt dygnet runt, här är det stor skillnad och man behöver långbyxor och kofta när solen inte är uppe.

Under förmiddagens game drive fick vi syn på både lejon och leopard, så häftigt! Vår guide är verkligen jätte kunnig och kan berätta massa information om varje art, han har hök ögon och ser djur på långt håll som ingen av oss andra ser samtidigt som han själv kör bil och måste fokusera på terrängvägen. Vi är verkligen imponerade!

Framåt kl 11 på förmiddagen var det dags för brunch, en blandning av frukost och lunch för att därefter åka vidare mot nästa stopp Ngorongoro. På vägen stannade vi vid en Masaiby där vi blev välkomna av en dans och sång, sedan fick vi gå in i deras små hus och se hur de bodde. Väldigt intressant men tyvärr var de för påstridiga om att vi skulle ge dem mer pengar än vad vi redan betalat för ”inträdet” (50 USD för vår bil). Mannen som visade oss runt berättade även stolt att han hade dödat ett lejon med endast sitt spjut och visade ett märke på sin axel som visade att han hade dödat… det förstörde besöket helt. Det var i alla fall kul att se hur de bodde, små små ler/trähus där man fick böja sig ordentligt för att kunna vistas. I huset fanns två ”sängar”, en för föräldrarna och en för barnen. Sängarna bestod av träpinnar med kalvskinn, inte så bekvämt direkt. Halva boendet togs upp av ett litet ”rum” där kalvar och getter sover på nätterna för att skyddas från hyenor och liknande. Väldigt komiskt att de lever så smått och halva huset går ut till att ha djuren inomhus på natten. Den enda belysningen var ett litet hål i taket på cirka 10×10 cm där solen sken in under dagen, annars tände de en eld för att få ljus och för att kunna laga mat. Inte så värst brandsäkert med tanke på allt trä.?

Leopaderna lever främst uppe i träden helt ensamma, det är väldigt sällan man får se dem nere på marken då de endast är nere när de jagar. Efter de fångat sitt byte drar dom med det upp i träden. Leopaderna är även kända för att vara väldigt aggressiva till skillnad mot gepard.

Ännu en leopard ?

Denna giraff stod precis utanför bilen?

På besök hos Masai! Männen tävlar om vem som kan hoppa högst och Adam är med haha

Kvinnorna hoppar och dansar för att få de stora halsbanden att studsa, väldigt lustigt…

Deras skola för små barn

2 kommentarer till Safari i Tanzania – Dag 4

2 svar på ”Safari i Tanzania – Dag 4”

 1. Vad flitiga ni är med att skriva så många, långa, innehållsrika, trevliga och spännande texter på er reseblogg! Tack för att vi får vara delaktiga i allt detta!

  Vilken upplevelse med en giraff på så nära håll! Ni har haft tur som fått se ännu en leopard – kul!

  Det är häftigt att ni både träffat och umgåtts med masaier – var ni uppdelade utifrån könstillhörighet under aktiviteterna? Fick inte kvinnorna umgås med männen? Emelie – det ser ut som du som håller en masaikvinna i handen under bilden där Adam hoppar, gissar att det är du 🙂 Vad fräckt av dem att tigga efter mer pengar. Gav ni något mer än det ni redan betalat?

  Så färggranna masaierna är i sina vackra tyger! Haha, lade först märke till vad det lilla barnet har om halsen – tyckte att det vid första anblicken såg ut som en livboj då det är så stort i förhållande till det lilla barnet men när jag sedan tittade på de vuxna kvinnorna i dess rätta proportion såg jag ju att det är ett halsband 🙂

  Bilden inifrån skolan med alla skolbarnen som sitter vid bänkarna är som tagen ur en reklam för någon biståndsorganisation 🙂

  Alla de där husen de bor i tillfälligt låter de väl stå kvar när de lämnar stället? För de bygger väl inte upp nya hus överallt dit de flyttar och som de sedan river när de lämnar?

  1. Tack!! Gällande masaibesöket så var det vid deras välkomstdans som vi uppdelades, männen skulle hoppa så högt de kunde och kvinnorna skulle försöka lyfta på halsbanden utan hjälp med händerna… Haha konstig tradition. Japp hon håller en masaikvinna I handen ? vi gav 2 USD som bidrag till barnens skola, efteråt ångrade vi dock oss eftersom det kändes som att de skrattade åt det lilla beloppet haha. Deras hus står kvar precis, det vore ju onödigt o ineffektivt att riva för sakens skull! De kommer förmodligen tillbaka till ett tidigare samhälle en vacker dag..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *