Nungwi till Paje & besök på Prison Island

Från Nungwi till Paje tog det två timmar med taxi. Vi var lite nojiga under bilfärden eftersom vår förare inte jobbade för det lokala taxiföretaget (som alla andra verkar göra här) och på grund av att han verkade sakna något tillstånd. Vi blev stannade av poliskontrollanter tre gånger, och vid alla tillfällen så sträckte föraren över en sedel för att få köra vidare. Vi fick senare reda på att det handlar om att poliserna är så korrupta att de ibland ber om pengar från de förbipasserande. En annan taxi vi åkte med senare bara ignorerade det och körde vidare. Resan gick i alla fall superbra och vi sparade $30 genom att åka med honom istället för någon annan. Priserna för taxi är faktiskt rätt så dyra här i Zanzibar. Från flygplatsen till Kendwa betalade vi $40, från Nungwi till Paje betalade vi också $40 (men alla andra begärde $70). Båda hållen har ungefär lika lång sträcka, cirka 7 mil.

Hotellet vi bor på i Paje är riktigt riktigt bra. Vi bor på hela 48 kvm (inkl balkong) med pool och bara 50m ner till stranden. Det känns lyxigt och vi är övertygna om att en liknande facilitet i något rikare land hade kostat oss minst det dubbla, här betalar vi cirka 1100 kr per natt. Trots att vi bor underbart bra så har vi däremot totalt hamnat på fel sida av ön. Här är tidvattnet som mest påtagligt och det går bara att bada under tidig förmiddag och sen eftermiddag. Det största problemet är dock inte tidvattnet utan att stranden endast består av människor som kitesurfar samt att det blåser något helt otroligt. Det går knappt att vara på stranden eller vid poolen för all sand blåser upp i ögonen och på våra saker. Hela vårt hotellrumgolv är till och med täckt av sand på grund av en glipa i balkongdörren… Vinden är dock rena drömmen för alla kitesurfare. Strömmen gick inatt och var fortfarande inte tillbaka kl 9, alltså en natt utan AC vilket var väldigt varmt. Att vi var insmörjade med kokosolja gjorde inte det hela svalare. ?

Vi håller tummarna för att vindarna vänder, vilket det finns chans för att de gör imorgon. Annars får vi se till att fylla ut våra dagar med utflykter. Idag besöker vi Prison Island, en ö där det ska finnas massvis med gigantiska sköldpaddor och en fin strand. Det var en helt OK utflykt, totalt fanns det 150 st sköldpaddor på ön varav den äldsta är hela 192 år. Båten från Stone Town över till Prison Island var nästan en bättre upplevelse då det var väldigt vågigt och vi till en början var livrädda. Vi var ensamma i vår båt och de kan nog inte rymma fler än totalt 8 personer.

Nu vill vi dela med oss av lite kul fakta:

I kommunala skolor måste alla bära slöja, kristen som muslim. I kristna, privata skolor så behövs det inte.

En universitetsutbildning kostar mellan 1 – 2 miljoner shilling, vilket motsvarar 3500 – 7000 kr. Vi har fått förklarat för oss att det är very very expensive. Sorgligt med tanke på hur lite pengar det är för oss. Ännu sorgligare om man tänker på hur mycket utbildning kostar i USA.

99 % av alla kvinnor vi sett bär slöja. Vi är osäkra på om det är tvunget eftersom vi ändå sett ett fåtal utan.

Den största valören är 10 000 shilling, vilket är 35 kr. Ganska jobbigt för oss turister som då behöver vandra runt med gigantiska sedelbuntar med tanke på att det bara finns uttagsautomater i Stone Town (cirka två timmar både från norra sidan och Paje).

Kort tas endast emot av större hotell, och när de väl accepterar kort så tillkommer alltid en avgift på runt 5 %.

3 kommentarer till Nungwi till Paje & besök på Prison Island

3 svar på ”Nungwi till Paje & besök på Prison Island”

 1. Vilket supermysigt och fint hotell ni nu hamnat på! Ser exklusivt ut, precis som ni skriver. Oj, så stort det är! Söta ”handdukssvanar” på sängen 🙂

  Men SOM det blåser! Lätt hänt att man då förlorar mycket vätska och som man inte tänker på att kompensera. De borde sätta upp vindskydd runt poolen så att gästerna har möjlighet att bada mer skyddat från blåst och flygande sand 🙂 Enda fördelen med så kraftig blåst är väl att myggen inte trivs så bra?

  Smaskig frukost och mumsiga hamburgare! Oj, på den bilden med hamburgarna ser tidvattnet ut att ha dragit sig tillbaka rejält.

  Vad läskigt att åka i den där båten alldeles ensamma! Särskilt då det var sådana höga vågor! Var det ingen som var med och styrde båten?

  Bakom båten på en av bilderna skymtar en text med ”LADIES FREE”, undrar vad som är gratis för kvinnor? En av passagerarna i båten ser ut att vinka åt er 🙂

  Oj, vilka gigantiska sköldpaddor – häftigt att vara så nära dem!

  Undrar varför palmerna längs strandpromenaden är invirade med blå/gula och grön/lila band? Insektsskydd?

  Kul med all fakta ni skrev! Om en universitetsutbildning där klassas som extremt dyr då den kostar från 3500 kr, vilket motsvarar tre nätter på det hotell ni nu bor på. Utifrån det inser jag vilka enorma överpriser de tar ut på turisterna.

  1. Ja det blåser galet mkt, ett vindskydd hade ju gjort att man inte har havsutsikt från poolen, vilket vi såklart vill ha =) precis så måste myggorna hållas borta tack vare vinden. I båten var det såklart en som körde, vi kan inget om båtar haha! Vi funderade också på vad de menar med ladies free… Gratis eller att där är inga kvinnor??

   1. Ja, det är sant att vindskydd hade hindrat havsutsikten. Men så hemskt om de menade att där är inga kvinnor! Det framställs isf som att det är något positivt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *