Stonetown

Dagen i Stone Town var varm, svettig och lång. Vi anlände till vårt hotell Al Minar kl 11 och gick direkt iväg på en stadstur med en guide vi stötte på på gatan. Taxin som tog oss från Nungwi var samma person som kört till Paje. Den här gången hörde vi av oss till honom med alla detaljer och det pris vi ville betala ($30) och han svarade direkt att det var ok utan prisdiskussion, undrar om han hade sagt ja till $20 också? Det billigaste erbjudandet vi annars fått är $40.

På stadsturen besökte vi en kyrka, en dörr, ett palats, en superbillig restaurang och den tidigare slavmarknaden. Restaurangen och slavmarknaden var egentligen det som intresserade oss och det sistnämnda något enormt. I världen har det funnits två slavmarknader, den ena som vi nu besökt och en annan i Ghana om vi inte missminner. Människor tillfångatogs av andra människor, blev fastkedjade runt hals och händer och transporterade till handelsplatsen för att köpas till högstbjudande. Alla typer av människor; barn, kvinnor, män. Samtliga blev utsatta för piskning, de som började gråta tidigt eller över huvud taget hade en lägre prislapp än de som stod emot all tortyr utan att visa svaghet. De som inte blev sålda fick övernatta i ett trångt underjordiskt rum tillsammans med 50-70 andra framtida slavar i sittande position. De flesta blev sålda inom någon dag men många dog i övernattningsrummet. När en slav sålts så kunde det innebära en transportering till andra sidan jordklotet, en del kom inte fram förrän flera år efter försäljningen. Man vandrade på led med en lång trästock som låste fast nacken och som var placerad längs varsin axel. Det är verkligen svårt att förstå att slavhandeln inte förbjöds förrän bara lite mer än 100 år sedan. Då stoppades marknadsförsäljningen men fortgick fortfarande i slutna sällskap. De som ägde en slav hade fortfarande rätt att ”äga personen”, om slaven däremot visste om sina rättigheter så skulle den kunna begära att bli frisläppt. De som inte hade vetskapen att det inte längre var lagligt straffades som vanligt om de protesterade mot sin ägare. Det var alltså helt okej att undanhålla denna information till slavarna. Antalet slavar som varje dag fanns ute till försäljning i Stone Town var mellan 1000 – 3000 st. Det är ofattbart hur många familjer som måste ha splittrats under den här tiden.

Nog med dysterheter, dagsturen var avklarad kl 15 och vi ville då inget annat än att vila upp oss på ett svalt hotellrum, vi var båda helt yra och trötta efter att ha vandrat i värmen i nästan fyra timmar. Vi har fortfarande lite svårt att förstå varför vi var så yra, vi skyddade våra huvuden och drack enorma mängder vatten (som vi alltid gör). Två timmar senare tvingade vi ut oss till Forodhaniparken där vi vandrade runt en sväng, spanade på vildkatter och vilade upp oss lite till innan vi gick till den omtalade indiska restaurangen The Silk Route. Vi beställde Palak Paneer och Paneer Tikka Masala och delade. För er som inte provat dessa så vill vi starkt rekommendera att göra det så snart som möjligt, ni går nämligen miste om en riktig smakupplevelse. Dessvärre har vi haft ont i våra magar till och från sedan besöket men det är inte säkert att det kommer därifrån. 19.30 var vi tillbaka på hotellet där vi kollade på ett par avsnitt av den danska serien Rita innan vi somnade.

Förutom stadsturen och prison island (som vi redan besökt) så finns det inte mycket annat att göra i stenstaden. Precis som överallt annars i Tanzania finns det inga riktiga affärer utan bara små turistaffärer och fruktförsäljare. Inga supermarkets att handla livsmedelsvaror på utan små små stånd med väldigt begränsat utbud. Flyget från Zanzibar till Addis Ababa skulle inte avgå förrän kl 16 så vi var oroliga för att behöva spendera tid på gatorna eller flygplatsen, men lyckligtvis fick vi förlängd utcheckning till kl 13 så vi stannade på hotellrummet och kollade på serien Rita. Lunch intogs på samma ställe som gårdagen; Luukman. Igår gick vi loss och beställde massvis med mat och fruktjuicer för totalt 26 000 TSH = 90 kr. Idag åt vi lagom mycket för endast 8500 TSH = 30 kr. Restaurangen var den första vi lyckades hitta där även lokalbefolkningen äter, lite synd att vi inte kunde hitta någon sådan i de andra delarna av ön.

Nu är vi i Addis Ababa och väntar på att få flyga hem. Flyget går inte förrän 23:50 och är framme 05:40 svensk tid (14/2).

Små gränder överallt och nästintill omöjligt att hitta, vi är glada att vi hade en guide som visade vägen!
Här såldes massvis med ris och liknande varor.
Fiskmarknad, otrolig stank där inne
En byggarbetsplats…
Här kunde man köpa ormskinn, krokodilskinn och ödleskinn. Används som ”läkemedel” av vissa..
Denna kyrka har byggts på samma ställe som slavmarknaden var, längst fram finns ett runt märke i golvet som symboliserar det träd som tidigare stått exakt där, det var där slavarna spändes upp och piskades inför prissättningen..
I dessa rum förvarades över 100 personer under nätterna.
Ett minnesmonument av slavhandeln. Den är skapad av en svensk designer och flera svenska företag var sponsorer
Kyrkan utifrån
Fullt i hela Stonetown med dessa dörrar/portar. De kommer från början från Indien och skapades med taggar på dörrarna för att inte elefanter skulle kunna störta in.
Vår superbilliga lokala mat! Det var en böngryta, en spenatgryta, två curryblandningar och även en rätt med banan.
Forodhani parken.
Fullt med katter överallt! Vi saknar Maxi och Milo
Haha så roligt, en katt i varje kruka. På andra sidan vägen var det exakt likadant.
Den goda indiska maten!
Och slutligen, det andra ”sjukhuset” vi sett under hela våra tre veckor i Afrika. Tror inte att någon hade velat bli sjuk här….
5 kommentarer till Stonetown

5 svar på ”Stonetown”

 1. Roligt att se era bilder från Stonetown! Intressant men även tragiskt och otäckt det ni skrev om slavhandeln. Kul med katterna som låg i krukorna 😄 De indiska portarna med taggar för att hindra eleganternas framfart får mig att tänka på när ni sov i tält på savannen. Tänk om en elefanthjord hade rusat förbi och plattat allt till marken? Har hört att sådant tydligen har hänt.

  Om den där indiska maten var kryddstark var det kanske det som gjorde att ni fick ont i magen? Ser väldigt gott ut 😋

  Att döma av det skrala utbudet av butiker har ni inte varit på någon shoppingresa direkt 😂 Nästan som att ni har längtat efter att komma hem till Sverige och handla på Willys, va? 😉

  Lyckades ni hålla matbudgeten då ni inte hittade sådana där prisvärda restauranger dit lokalbefolkningen går och äter?

  Ni är så beundransvärda som genomfört den här äventyrsresan bland så mycket farliga djur och andra tuffa utmaningar. Kände mig faktiskt mindre orolig för er när ni var i Sydostasien, haha 😆

  Jaa, vilken tur att ni inte blev sjuka därnere, inte minst för hur ”sjukhuset” såg ut utan även för vilken påfrestning det hade varit med hög feber och frossa på den utmattande dygnslånga hemresan.

  Hur skulle ni slutligen sammanfatta Afrikaresan? Har den uppfyllt alla era önskemål och förväntningar? Skulle ni göra den på samma sätt utifrån de erfarenheter ni nu fått?

  1. Ja eller hur! Jag fick feber dagen efter vi kom hem & varit livrädd för att det kunde vara malaria. Varit på sjukhuset för provtagning och lyckligtvis var det bara en infektion. Tänk om symptomen hade uppkommit under resan…

 2. Tycker ni är så modiga och tuffa som gör sånna här resor. Jag hade själv aldrig vågat tror jag. Dessutom så skitigt och primitivt, hade fått panik över att känna mig smutsig 😂🙈 Så coolt och roligt med katterna i krukorna! 😻
  Sånt där med slavhandel som ni berättar om, sånt förstår man inte riktigt förrän man verkligen besöker en plats där det hänt och kommer nära inpå det samt blir informerad på plats hur det egentligen var. Vi har ju sådan distans till det idag, i Sverige. Fruktansvärt hemska människoöden! Men ändå så intressant att få se och höra om det. Man ska vara glad som har det så bra här!
  Har ni funderat över vad målet för nästa resa blir än? 😊

  1. Vad kul att höra, att du är så imponerad över våra resor 😀 det är sannerligen utmanande och ibland riktigt jobbigt att inte ha det lika bekvämt som i Sverige, men med tanke på hur roligt det är så väger det upp 😉. Verkligen sant att är svårt att förstå sådana greppande saker om man inte varit på plats! Än så länge har vi inte tänkt ut nästa resmål 🤔

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *