Safari i Tanzania – Dag 5

Tisdag 30 januari

Sorgligt nog så har det nu redan gått fem dagar, idag avslutar vi i Ngorongoro och vi kan med glädje berätta att vi nu fått se The Big Five; leopard, lejon, giraff, buffalo och noshörning! Sistnämnda såg vi idag, resterande kunde vi bocka av redan dag två. Noshörning är det svåraste djuret att se och vi hade enligt vår guide stor tur som fick syn på det. Tyvärr var det med långt avstånd och det enda sättet vi kunde fånga ögonblicket på bild var genom att fota via kikarhålet.

Natten var väldigt kall, vi sov med alla kläder på plus våra hoodtröjor som vi har med oss för att inte frysa ihjäl till och från Arlanda. Kvällen innan inträffade något riktigt galet – bland våra tält så kom det medan vi åt middag en flock med buffalo’s som hindrade oss från att gå till våra tält. Guiderna sa åt samtliga att inte gå nära dem och gick efter en stund ut mot dem och slamrade med kastruller för att de skulle bli rädda och ge sig av. När vi väl somnat så vaknar Emelie av att en Buffalo är precis utanför vårt tält och äter gräs runtom. Läskigt…

Ngorongoro kratern är riktigt vacker och rik på djur. Ekosystemet ska vara väldigt bra här. Förutom noshörning så har vi idag fått se ett tjugotal lejon i flock, så häftigt. Det hela blev ännu häftigare när vi upptäckte att de rörde sig snabbt mot zebrorna en bra bit bort, men som upptäckte det i tid och sprang sin väg. Kl 11 var vi klara och åkte tillbaka till campingen för att äta lunch för att sedan åka tillbaka till Arusha. Runt kl 16 var vi tillbaka och checkade in på vårt nya boende som var hos en familj vars boende renoverats till att ta emot gäster. Det fanns endast tre rum och det andra var bokat av två svenskar. Stället var superfräscht med bekväm säng, stort badrum (med varmvatten!) och en fin trädgård där de odlar lite allt möjligt. Direkt när vi anlände så frågade vi efter om det fanns någon restaurang, varpå de svarade att de kan laga zanzibarisk mat åt oss, och wow vilken god och spännande mat vi åt! De lagade åt oss fyra gäster och tog $5 i betalt per person. Ägaren satt och pratade med oss i evigheter och berättade intressanta saker om husets historia, deras framtidsplaner om att bland annat odla passionsfrukt, ha en uteservering m.m och hans dröm om att resa till Sverige och att studera i Finland. Vi betalade endast $27 för en natt, vilket fynd för en sådan upplevelse. Dessutom så fick vi massa tips på saker vi inte får missa när vi reser till Zanzibar imorgon.

Ngorongoro

Detta var ett stort ögonblick! 15-20 lejon i grupp

Den lilla blick av svart noshörning som vi fick😅

Lejonen passerade precis vid vår bil!

Mäktigt 😍

Flodhästar

Vårtsvin/pumba

På campingen

Måltiden vi fick av boendet. Så gott och smakrikt alltihop!

1 kommentar till Safari i Tanzania – Dag 5

Safari i Tanzania – Dag 4

Måndag 29 januari

Morgonen började redan kl 6 med kaffe och kex, inte mycket till frukost men vi skulle iväg tidigt på game drive. Solen hade inte hunnit gå upp ännu vilket gör att det är väldigt kallt här, samma gäller på kvällen, det är inte alls som på tropiska ställen där det vanligtvis är varmt dygnet runt, här är det stor skillnad och man behöver långbyxor och kofta när solen inte är uppe.

Under förmiddagens game drive fick vi syn på både lejon och leopard, så häftigt! Vår guide är verkligen jätte kunnig och kan berätta massa information om varje art, han har hök ögon och ser djur på långt håll som ingen av oss andra ser samtidigt som han själv kör bil och måste fokusera på terrängvägen. Vi är verkligen imponerade!

Framåt kl 11 på förmiddagen var det dags för brunch, en blandning av frukost och lunch för att därefter åka vidare mot nästa stopp Ngorongoro. På vägen stannade vi vid en Masaiby där vi blev välkomna av en dans och sång, sedan fick vi gå in i deras små hus och se hur de bodde. Väldigt intressant men tyvärr var de för påstridiga om att vi skulle ge dem mer pengar än vad vi redan betalat för ”inträdet” (50 USD för vår bil). Mannen som visade oss runt berättade även stolt att han hade dödat ett lejon med endast sitt spjut och visade ett märke på sin axel som visade att han hade dödat… det förstörde besöket helt. Det var i alla fall kul att se hur de bodde, små små ler/trähus där man fick böja sig ordentligt för att kunna vistas. I huset fanns två ”sängar”, en för föräldrarna och en för barnen. Sängarna bestod av träpinnar med kalvskinn, inte så bekvämt direkt. Halva boendet togs upp av ett litet ”rum” där kalvar och getter sover på nätterna för att skyddas från hyenor och liknande. Väldigt komiskt att de lever så smått och halva huset går ut till att ha djuren inomhus på natten. Den enda belysningen var ett litet hål i taket på cirka 10×10 cm där solen sken in under dagen, annars tände de en eld för att få ljus och för att kunna laga mat. Inte så värst brandsäkert med tanke på allt trä.😅

Leopaderna lever främst uppe i träden helt ensamma, det är väldigt sällan man får se dem nere på marken då de endast är nere när de jagar. Efter de fångat sitt byte drar dom med det upp i träden. Leopaderna är även kända för att vara väldigt aggressiva till skillnad mot gepard.

Ännu en leopard 😍

Denna giraff stod precis utanför bilen😍

På besök hos Masai! Männen tävlar om vem som kan hoppa högst och Adam är med haha

Kvinnorna hoppar och dansar för att få de stora halsbanden att studsa, väldigt lustigt…

Deras skola för små barn

2 kommentarer till Safari i Tanzania – Dag 4

Safari i Tanzania – Dag 3

Söndag 28 januari

Dag 3 är Adams födelsedag, och den kan väl knappast bli bättre än att vi får en heldag i savannen Serengeti och upptäcka alla djur och uppleva en så spännande natur?! Vi åt frukost vid 8, rostade bröd, ägg och pannkakor – samma utbud varje morgon men det gör oss inget, vi kan alltid äta oss proppmätta. Efter en halvtimme börjar dagens äventyr med så kallade ”game drives”, vilket är termen för att vara ute med bilen och leta efter intressanta djur.

Det krävs verkligen tålamod för oss resenärer och vår guide när det kommer till djurletande. Vi är förvånade över hur utmanande det faktiskt är att hitta andra djur än impalas och vårtsvin (som finns typ överallt). Under dagen har vi fått se våra första lejon vid två tillfällen, det första tillfället var det en ensam hona som vilade middag efter att ha ätit av sitt byte, en Buffalo. Stanken från det döda djuret var hemsk och enligt vår guide så dödades Buffalon för ca tre dagar sedan. Det senare tillfället så var det tre lejon utspridda i ett träd som alla också sov. Att ha sett detta känns så overkligt… Hur som helst, det har varit glest med djur idag och vi har kört runt i timmar utan något intressant i sikte. Förutom lejonen så såg vi även en leopard som sov i ett träd, detta är andra leoparden vi sett hittills.

Vi kom tillbaka till campingen runt kl 18, duschade i det ofräscha duschrummet och åt middag kl 19. Under middagen var det något väldigt underligt som inträffade – massa afrikaner stängde av belysningen i matsalen och kom sjungandes ”Happy birthday”. Jag blev direkt glad och genererad, bugade och bockade tills jag insåg att de kom med tårta till en helt annan turist som också fyllde år… Extra pinsamt blev det eftersom det andra paret som vi gör den här safarituren med visste att det var min födelsedag och att de såg att jag trodde att det var tillägnat till mig. Framförallt så trodde jag att det var mig de sjöng för eftersom vår kock tidigare berättade att han skulle försöka ordna något (han fick reda på att jag fyllde år en timme innan middagen serverades). Den ~ 40 åriga mongolianen som fyllde år kom senare till vårt bord med en bit av hennes tårta som hon ville dela med sig av, vilket jag trodde var för att jag fyllde år, men som hon inte hade förstått att även jag gjorde. En stund senare så släcks dock lamporna igen och ett 5-tal lyckliga afrikaner kommer in sjungandes (på afrikanska den här gången) med friterad banan och texten ”Happy Birthday Adam” på serveringsfatet. Kocken hade dåligt samvete för att han inte kunde ordna en riktig tårta och ville göra en till mig imorgon som jag ödmjukast fick tacka nej till. Haha, vår kock är så genuint snäll och även vår guide, så trevliga människor.

Även här i Tanzania så finns det väldigt få tidsoptimister, om ens några. Ingen håller reda på klockan och allt får ta sin tid. Invånarna har säkert ingen aning vad stress är för begrepp.

Presentöppning! Adam fick en klocka och badbyxor

Så här ser campingen ut, i denna byggnad äter vi middag. Här går det att stänga dörren så inga djur kommer in och tar mat

Matsalen. Det ser fräschare ut än vad det egentligen är…

Vårt första lejon! Denna hona hade ett ”halsband” som gör att man kan följa henne och hålla koll på dess beteenden

Med den uppätna Buffalon😅 hon såg väldigt mätt och belåten ut

Lejon I träd 😍

En bild som Adam tog igenom sin kikare

Kan ni se Leoparden här? 😄

Och slutligen efterrätten som vår kock ordnade till Adam! Lägg märke till stavningen i birthday😂

2 kommentarer till Safari i Tanzania – Dag 3

Safari i Tanzania – Dag 2

Lördag 27 januari

Dag 2 på safariresan börjar med frukost bestående av ljust bröd, pannkakor, ägg, mangojuice och kaffe/te. Vid bordet när vi satt och åt så fick vi plötsligt syn på en apa(!) som spanade in våra tallrikar. Eftersom det var ett par supersmala katter vid bordet så bestämde emelie sig för att mata dem, vilket kanske inte var så bra eftersom det lockade apan ännu mer. Vår guide slängde ut ett ägg åt apan som svalde den i ett enda svep! Haha, det här stället är så häftigt, det har varit ett flertal apor vi sett som busat och hoppat på vissa tält här. Apsorten kallas velmet(?)

Efter frukost lämnar vi Tarangine-området och beger oss mot Serengeti, en ca 5 timmar lång resa. På väg dit passerar vi en utsiktsplats över Ngorongoro kratern med en utsikt som är helt fantastiskt overkligt vacker, se bilder nedan. I kratern är ekosystemet väldigt näringsrikt och därmed finns det många olika djurarter. Sista natten på safarit blir I det området.

Efter att ha kört i någon timme så blir landskapen annorlunda, det är fina berg och dalar som påminner lite om Österrike. I dessa dalar bor Masai-människor, en folkgrupp som lever bland djur och natur utan några som helst bekvämligheter. Folket förflyttar sig ständigt efter sitt boskaps behov av mat och vatten, alltså inga permanenta hem. Detta folkslag är de enda som är tillåtna att bo såhär långt ute i naturen eftersom de inte gör någon skada på den, de eldar inte upp skog och de dödar inga djur förutom sina egna kor. Däremot så fick vi veta att de har en tradition att männen måste döda ett lejon med enbart ett spjut innan giftermål. Vår guide förklarade att myndigheterna försöker sätta stopp för detta genom utbildning, men vi vet inte huruvida det fortfarande förekommer.

Dagsplaneringen blev något försenad och vi hann inte till nästa boende förrän kl 18. Därför fick vi äta lunch mitt ute i ingenstans, vår guide avvek från grusvägen och la fram en filt på marken som vi satt på bland kaktusar och buskar. Ju närmare vi sedan närmar oss Serengeti så får vi syn på gigantiska flockar med djur. Vi har definitivt sett över 100 000 buffalo’s, säkerligen 10 gånger så många. Landskapet är nu plant och så långt våra ögon kan nå så ser vi MÄNGDER av vilda djur.

Nämnvärt är att vi idag inte har varit ute och letat efter några djur utan vi har fått se alla djur längs den raka vägen till Serengeti.

När vi slutligen är framme på campingplatsen (som för övrigt är placerad mitt i savannen utan några som helst stängsel) så går vår guide i ordning vårt tält och vi får göra oss hemmastadda i väntan på middag en halvtimme senare. Vi serverades spaghetti, grönsaksblandning och någon köttfärsröra. Strax före måltiden så bevittnade vi när en babian hoppade upp på ett matbord och stal en persons iphone (!!), det kan ha varit bland det roligaste vi sett, tre människor som sprang efter babianen som hade telefonen i munnen, haha. Vi går till sängs kl 22. 30 ch mitt i natten så hör vi ett högljutt ljud utanför som vi tolkar som att ett djur är utanför och äter på något ben. Riktigt obehagligt, det lät precis som att djuret drog kött ifrån benet. På morgonen så berättar guiden att det högst troligt var en hyena (baserat på vår efterliknelse) och när vi går någon meter bakom tältet så ser vi ett rejält ben från något djur.

Och juste, vi fick inte lov att gå utanför tältet efter midnatt med tanke på de vilda djuren. Lite skrämmande är att ingen guide har vapen eller liknande med sig för att kunna skydda sig själv eller oss turister vid fara.

Här kommer en bildbomb som tagit oss evigheter att ladda upp😁

Utsikt över Ngorongoro kratern

Masaimänniskor

Här såg vi cirka 20 giraffer I en grupp, så häftigt!

Den officiella ingången till Serengeti

Till vänster och höger har vi hundratusentals djur som vid denna tidpunkt migrerar till Serengeti. Verkligen mäktigt.

Spanar 🙂

Detta var nog det häftigaste av allt vi upplevt under safarit! En grupp elefanter på ca 50-60 st som vandrade så vi kunde följa dem med bilen i säkert en timme.

Här campade vi i 2 nätter!

Vårt lunchstopp mitt ute i ingenstans

4 kommentarer till Safari i Tanzania – Dag 2

5 dagars safari i Tanzania – Dag 1

Efter 5 dagars safari utan internet är vi nu tillbaka i Arusha över natten för att imorgon bitti flyga till Zanzibar! Vi har under kvällarna skrivit inlägg som vi nu kommer att posta i kronologisk ordning. 😀

Fredag 26 januari

Idag har vi haft vår första dag på safariäventyret. Vi blev upplockade 08.30 på vårt hotell där vi mötte de andra resenärerna som vi gör den här trippen med. De är holländare och heter Kenneth och Annarose och baserat på deras namn så var vi övertygna om att detta var ett par i 60-70 års åldern, men oj vad förvånade vi blev när vi mötte två 25 åringar.

Bilen vi färdas med är en Toyota Land cruiser med plats för 6 passare och med öppningsbart tak (som specialtillverkas i Tanzania just för safariresor). Bilfärden till Lake Manyara / Tarangine tog ungefär två timmar och på vägen förbipasserande vi massvis av afrikanska byar som var superspännande att se. Det ser exakt ut som på film, ”ghettobyar” med folk som hänger på sina motorcyklar, sover på något helt slumpmässigt ställe, getter som korsar vägarna etc. I Lake Manyara såg vi bland annat apor, flodhästar, zebror, giraffer, elefanter och en leopard! Enligt vår guide så hade vi stor tur som fick se en leopard, de är det näst svåraste djuret att se (efter noshörning som man endast har chans att se i Ngorongoro).

Efter dagens äventyr så åkte vi till Lodgen / campingplatsen strax utanför parken där vi möttes av vår kock som gav oss rena, blöta och varma handdukar och uppfriskande mangojuice, yummy. Dessutom fick vi sova i en bungalow istället för tält, vilket vi ska göra de nästkommande nätterna. Det här stället är privatägt och har personal som bland annat hjälper safari-kockarna med matlagning. Efter middagen så plockade de fram bongotrummor och en kort stund därefter så var det 5 män och 5 kvinnor som bjöd på afrikanska shower. En wow upplevelse där de sjöng härliga afrikanska låtar (bland annat Panta mera låten!!), uppvisade lokala danser och även en akrobatisk show. Vi var båda väldigt trötta efter dagens alla intryck och härligheter så det blev läggdags direkt efter, ca kl 21.

Imorgon åker vi till Serengeti, en nationalpark som är större än hela Belgien eller Skåne. Där spenderar vi två nätter för att sedan avsluta sista natten vid Ngorongoro kratern.

Vår bil😁

Så många babianer!

Här stannade vi till på ett picknickställe i parken och åt lunch.

Lunchbox som bestod av mestadels vitt bröd. Det var i alla fall mycket mat så vi var nöjda.

Leopard som satt mitt på vägen!! Tyvärr väldigt svårt att få en bra bild eftersom den försvann snabbt in i skogen.

Bungalowen vi spenderade natten i.

Middag! Popcorn till förrätt alla dagar.

Show och dans 😀

1 kommentar till 5 dagars safari i Tanzania – Dag 1

En tur på gatorna i Arusha

Efter att vi hunnit landa på vårt övernattningshotell i Arusha bestämde vi oss för att gå ut på jakt efter vatten trots att vi kände oss lite oroliga över att vistas ute på gatorna. Det är ingen storstad men fullt med människor och bilar överallt.

Väl ute på gatorna blev vi uttittade totalt då vi var de enda vita människorna… Alla har varit jätte nyfikna och trevliga mot oss, samt har frågat om vi behöver hjälp osv. Många ropar ”Jambo” eller ”Mambo” vilket betyder hej och även ordet ”Karibu” har vi lärt oss idag, det betyder välkommen. Även många som kommit fram och vill skaka hand med oss. Dock blev vi väldigt nervösa när vi var tvungna att fråga om vägen till en bankomat och två olika personer vid två tillfällen hängde efter oss och ville visa hela vägen dit.

Vi hamnade på en stor marknad med skor, kläder och massvis med frukt och grönt. Mycket av skor och kläder som såldes var begagnat.

Nu ska vi äntligen få sova ut (kl är 19.30) och imorgon bitti startar vårt äventyr på riktigt med SAFARI under 5 dagar. Vi vet inte hur internet kommer fungera ute på savannen, det kan därför bli lite längre uppehåll mellan inläggen de närmaste dagarna men håll ut!

Vi stannade vid en familj som sålde mango och frågade vad en kostade, de verkade inte vilja sälja bara en för plötsligt hade de packat en hel påse med 9 st mango som vi fick betala 1 USD för, alltså cirka 8 kr för 9 mango!! Helt sjukt vad billigt

Ett träd mitt på gatan med granatäpplen😍

7 kommentarer till En tur på gatorna i Arusha

Hello Tanzania

Våra flyg har som tur var gått som planerat och efter cirka 24 timmars resande kom vi äntligen fram till flygplatsen Kilimanjaro!

Där möttes vi av massa leenden och välkomnande lokalbor. För att få komma in i landet behöver man visum vilket gick smidigt att ordna på plats på flygplatsen, vi fyllde i ett papper och betalade 50 USD var så var det klart. Därefter väntade en taxi på oss och färden gick mot staden Arusha (ca 1 timmes bilfärd). Under färden fick vi direkt en uppfattning av Afrika som såg ut precis som på film. Längs vägen var det massvis med kossor, getter och människor som vaktade djuren, det var även många som bodde längs vägen i små stenhus.

Vid lunchtid var vi framme på vårt hotell i Arusha och kunde äntligen fräscha till oss lite och ta en dusch, direkt när vi klev av flygplanet så möttes vi av 30 graders värme. Det var dock längesen vi var så här trötta, vi båda har nästan känt oss sjuka idag då vi rest så länge och knappt fått någon sömn så nu när klockan är 18 så längtar vi bara efter att få gå och lägga oss men först blir det en måltid på hotellet!

Eterlängtat med färsk mangojuice, det har vi saknat sen Asien!

Kvällens måltid.

4 kommentarer till Hello Tanzania

Resan mot Addis Ababa har börjat

Under de senaste dagarna så har vi varit riktigt spända inför dagens avfärd. Oroligheten över att vi kan ha glömt packa ner något i våra backpacker väskor är stor och det har varit extra svårt att komma till ro och somna på kvällarna. Men nu är vi på väg!

Dagen har varit lång med ännu fler oroligheter. Precis efter att vi bytt tåg i Linköping till det som ska ta oss vidare till Arlanda så får vi ett sms från flygbolaget (Ethiopian Airlines) om att det anslutande flyget i Addis Ababa har försenats tre timmar. En kort stund därefter får vi ytterligare ett sms med information om att flyget istället helt och hållet har avbokats. Vi ringde direkt till deras kundtjänst som bekräftade att det andra flyget har avbokats av okänd anledning samtidigt som vi blir ombedda att ta kontakt med en representant på Arlanda. Väl framme på Arlanda så får vi reda på att det inte alls ska ha avbokats utan att det beror på ett systemfel. Tack och lov för det eftersom vi annars inte hade hunnit till nästa destination, Tanzania!

Nu sitter vi på flygplanet och väntar på att det ska lyfta. Tydligen så utgick planet från Oslo och stannade till här i Sthlm för att hämta upp fler. Nu håller vi tummarna att det anslutande flyget verkligen inte är inställt.

Inga kommentarer till Resan mot Addis Ababa har börjat

Nästa resmål väntar… Var?

Nu var det ett tag sedan. Bloggen har fått ett nytt, fräscht och stiligt utseende med eget domännamn (istället för ändelsen .blogg.se). För framtida resmål så kommer det att vara lättare för oss att både skriva inlägg och ladda upp bilder, förbered er…

Imorgon är det nyår och vi planerar att fira tillsammans med ett par vänner på Öjaby. På förmiddagen ska vi först till gymet för att träna ett ”eventpass” som de arrangerar vid vissa högtider. Eventpass innebär att instruktörerna kör ihop ett egetkomponerat pass med en mix av allt. Det senaste halvåret har vi nämligen nästan uteslutande tränat gruppträning, en ovan träningsform för Adam som annars är van vid styrketräning. Så vältränade som vi är nu har vi dock nog aldrig tidigare varit, konditionen och uthålligheten är verkligen på topp.

I början av den dystra decembermånaden bokade vi klart vårt nästa resmål med avfärd från Arlanda den 24 januari. Reslängden blir inte lika lång som sist – istället för tre månader har vi förkortat ner det till tre veckor. Kan ni gissa vart vi ska?

3 kommentarer till Nästa resmål väntar… Var?