Sista dagen i Vietnam

Imorgon lämnar vi Vietnam och beger oss mot nya äventyr, vi har helt ändrat vår resplan så håll er uppdaterade 😉 Nu är även hemresan bokad den 25/4 så vi kommer hem lagom på Mikaelas födelsedag!

Det ska bli skönt att lämna Vietnam och vi känner oss rätt färdiga med landet.
Norra/central Vietnam bjöd på kyla men trevlig lokalbefolkning, i södra Vietnam har det varit runt 30 grader varje dag men desto otrevligare och nonchalanta Vietnameser. Folk har skrattat åt oss, stirrat, inte kunnat prata engelska alls och mest verkat tycka att livet är jobbigt. På våra boenden har vi dock haft tur med personalen och de flesta har varit trevliga. Vårt nuvarande hotell har fantastisk personal som kallar oss ”sir” och ”Madame” i varje mening 🙂
I förrgår lämnade vi även in kläder på tvätt och fick tillbaka det igår, dock saknades alla våra strumpor, en T-shirt och ett par trosor. Snacka om att vi blev förbannade då vi inte hade några strumpor kvar på resan annars och vi var inte sugna på att köpa nya… Efter lite hjälp av vårt hotell så ringde de och pratade med tvättstället och sedan fick vi gå dit och som tur var fanns allt kvar och vi kunde peka ut våra kläder bland deras rena tvätt. De verkade inte ha någon koll alls på vem kläderna tillhörde som de tvättade.
För ca en vecka sedan blev vi även fotograferade tillsammans med en hel familj, det började med att en vietnamesisk familj gick förbi oss och log och viskade, de vände sedan och ställde sig jämte oss och de andra tog kort, sedan kom en efter en från familjen och ställde sig och ville ha en bild. Efteråt tackade de och gick därifrån. Det var en väldigt märklig situation, de frågade inte om lov över att få ta bild med oss utan de bara gick fram, bilderna finns säkert på någon Vietnames Facebook…. 😂
Vi hörs när vi anlänt på nästa destination!😄

Vårt internet är fortfarande för långsamt för att kunna ladda upp fler bilder…
3 kommentarer till Sista dagen i Vietnam

Fantastiska stränder

Halloj!

Vi lever och mår båda bra igen, vårt internet på hotellet är kasst och därför har vi inte kunnat lägga upp några bilder till bloggen än. Nu har vi befunnit oss på paradisön Phu Quoc i snart 2 dygn och det är fantastiskt☀️🏝. Här är inte alls lika exploaterat som de flesta andra ställen, ännu är det inte många som hittat till denna ö. Det byggs dock hotell och stora resorter för fullt överallt så det är nog inte många år tills det är lika mycket turister här som på öarna i Thailand. Vårt hotell är några minuter från stranden och på denna ö har vi hittat de finaste stränderna vi någonsin sett, helt genomskinligt vatten och underbar sand! Det finns inte mycket restauranger eller affärer runt vårt boende så det är lite dött men det har än så länge inte varit jobbigt.

Idag hyrde vi moppe igen och åkte runt på ön för att upptäcka fler fantastiska stränder och vi blev då inte besvikna 😃

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
4 kommentarer till Fantastiska stränder

I väntan på bättre tider

Godmorgon!

Klockan är strax över 10 på morgonen och jag (Adam) har legat vaken sedan kl 8 och jobbat med lite justeringar av en kunds webbshop. Emelie mår tyvärr inte så bra idag, hon har haft ont i huvudet i några dagar som hon kunnat leva med men nu är hon inte alls kry. Kanske storstadslivet som tagit kål på henne, haha.

Idag flyger vi vidare och nästa destination blir Phu Quoc – en ö söder om landet som ska ha mycket fina stränder. Vi har bokat boende för fyra nätter och får se hur länge vi stannar, beroende på hur vi trivs.

Nedan visar jag några random bilder vi tagit vid olika tillfällen.

Pringles med helt ny smak! Väldigt goda men den gröna burken regerar fortfarande…
 
I Mui Ne köpte vi en hel vattenmelon för 10 kr (3,3 kg) som var underbart saftig och god. Vi fick den även uppdelad enligt ovan.
 
Bussen från Mui Ne till Ho Chi Minh var en ”sleeping bus”. Riktigt bekvämt sätt att åka och vi hade gärna åkt en sådan igen om det skulle behövas. Benutrymmet är under ryggstödet på resenären framför. 
 
Vi tar oss tillbaka till huvudstaden Hanoi där vi missat att lägga upp något om Hoa Lo fängelset. Här hölls politiska motståndare fångna där de utsattes för tortyr och dåliga levnadsförhållanden.
 
Överallt var det överbefolkat.
 
 
 
2 kommentarer till I väntan på bättre tider

En eftermiddag i Ho Chi Minh

Vi var tillbaka i stan från Cu Chi-turen redan kl 14 och blev avsläppta vid Ben Thanh Market, en stor marknad med massa hungriga säljare. Vi vandrade inte omkring i mer än max 20 minuter då vi fick nog och påmindes om hur tråkiga dessa marknader egentligen är, det är ju samma saker som säljs överallt – fejkkläder, väskor, sjalar och torkad frukt. Istället vandrade vi till Street Food Market som fanns runt hörnet med mat från alla världens hörn. Här åt Emelie tacos och Adam sushi. Kort därefter beställde vi en nutellapizza (pizzadeg + nutella) som Emelie är helt frälst i efter att hon upptäckt det för några år sedan i Italien, samt mango med sticky rice! Det är faktiskt första gången i Vietnam som vi äntligen hittat ett ställe som säljer det, tyvärr var det inte alls lika gott som thailändarnas.

Vi inser senare att vi inte vill något hellre än att åka tillbaka till boendet och vila resten av dagen. Storstäder slukar verkligen upp ens energi så fort när man inte är van med all hets. Det får oss även att börja tröttna på det här landet så det är bra att vi åker vidare redan imorgon.

 

 

 
 
 
 
 
 
Typiska familjehus, väldigt höga med 3-4 våningar men små på bredden. Här bor en familj/släkt med varsin generation på varje våningsplan.
 
En vanlig syn här – nästan alla barn skjutsas utan hjälm och många åker tre på en moped.
 
 
1 kommentar till En eftermiddag i Ho Chi Minh

Cu Chi tunnlarna

Hej alla!

Idag har vi besökt Cu Chi tunnlarna som är en känd sevärdhet i Vietnam där sydvietnameserna under kriget transporterade och gömde sig från sina fiender.

Tunnelgångarna är väldigt små, vilket främst beror på att amerikanerna inte skulle få plats. Nu har de dock byggt ut dem så turister ska få plats. Lyckligtvis fick vi båda plats utan problem men är man större än Adam så blir det trångt. Av hundratals olika tunnlar har vi krupit igenom två st, varav den längsta var 30 meter. Sträckan är ingenting om man jämför med den längsta som finns som är flera mil lång och sträcker sig mellan storstaden Ho Chi Minh och Cu Chi området.

Det var mycket intressant att få lära sig mer om vietnamkriget som vi inte gått igenom under skoltiden och plötsligt känns krigets existens inte lika långt borta. Efter rundturen erbjöds vi att skjuta med vapenmodeller som vietnameserna hade under kriget, vilket vi dock avstod ifrån. Tydligen skjuter man med ammunition som blev över efter krigets slut då de ska ha haft ett så stort överflöd som gör att det även kommer att räcka många år framöver till (om vår guide talade sanning).

 
Så små är alla hål ner till de olika tunnelgångarna…
 
Och så här ser det ut när man går ner och lägger tillbaka taklocket efter sig. Helt omöjligt att veta var ingångarna är. 
 
Eme lyckas att ta sig ner! 
 
… men misslyckas med att få locket att likna den övriga marken 😂
 
Adams tur! Tyvärr fick han inte plats i samma ingång som Emelie, istället fanns en ingång bara några meter ifrån som har anpassats efter västerlänningar…
 
En fälla konstruerad av vietnameserna som ser ut som vanligt gräs men som i själva verket snurrar runt och den som trampar här faller ner några meter på vassa bambupinnar och får en plågsam död. 
 
Inuti en av tunnlarna 
 
 I tunnlarna fanns det olika rum för kök, sovrum, badrum och ”sjukhus” samt olika samlingsrum.
 
När alla tunnelbesök var avklarade bjöds det på den enda mat vietnameserna åt under kriget, både till frukost, lunch och middag. Vi minns tyvärr inte namnet på denna rot/rotfrukt som smakade lite som torr sötpotatis.
 
Tofflor tillverkade av gummi från använda däck, de enda skor man använde eftersom de går att bäras på båda sidor och på så sätt avleder fotspår. De luktade även väldigt starkt av gummi och om soldaterna mötte personer nere i tunnlarna så luktade de ofta på deras skor för att se om de doftade gummi och alltså var en av dem eller om det var fiende som lyckats ta sig ner.
 
Här visar vår guide alla olika fällor gillrade av vietnameserna.
 
Skjutbanan. Det kostade 450 000 dong (200 kr) att få avfyra 10 skott med tex en AK47. 
 
11 kommentarer till Cu Chi tunnlarna

En dag i öknen

Idag har vi varit på äventyr ute i Vietnams öken! Här i Mui Ne så finns det två olika stora områden med sanddyner, det ena är vita och det andra är röda sanddyner. Vi har varit iväg från 13.30 till och med kl 18. Det första vi besökte var de vita som även var de största. Här var det så stort att vi hyrde fyrhjuling för att åka runt bland de vackra sandhögarna. Med oss följde en vietnames som visade oss vart vi skulle köra och som efter 10 minuter tog över körandet vid en obehagligt brant backe och åkte galet snabbt igenom området. Adam åkte först och det såg så läskigt ut så Eme grät en skvätt och vägrade åka med 😂. Tillsist gick hon med på det och det var sååå kul och häftigt! Lyckligtvis filmade Adam detta men ett videoklipp går tyvärr inte att publicera nu.

Det röda sanddyneområdet var mindre men hade bättre färg för fotografier. Här såg vi även solnedgången vilket var otroligt vackert.

Nu när klockan snart är 19 sitter vi på en restaurang och väntar på att få mat. Vi har även unnat oss varsin Coca Cola (som förvisso endast kostar 5 kr).

Hela våra kroppar och kläder är för närvarande sandiga och vi kan inte vänta på att få gå hem och duscha av oss… Tror vi kommer leva i sand resten av veckan.

 
Turen började med ett besök i ”Fairy stream”. Man vandrade i en liten bäck och runt omkring var det häftiga vyer och röda berg. Denna plats brukar kallas Vietnams Grand Canyon.
 
Sen kom plötsligt en flock med kossor och gick förbi 
 
Mitt i bäcken kunde man stanna för lite mat om man var sugen att sitta halvt i det skitiga vattnet….
 
Och skutsllgen ett litet vattenfall 🙂
 
Sedan bar det vidare till Fishing Village, hundratals små fiskebåtar.
 
Här i Vietnam har vi sett massa sånna här runda små båtar, dessa såg vi aldrig i Thailand. Och så klart har de sina typiska hattar på sig.
 
Här fanns allt man kan önska sig om man tycker om mat från havet…. Inget för Emelie 😉
 
De vita sanddynerna som egentligen inte är speciellt vita just. Så häftigt!
 
Vår galna chaufför 
 
På väg upp med fyrhjulningen
 
Vidare till de röda 🙂
 
 
 
 
 
 
 
Det var inte svårt att få till fina bilder i en sån här häftig miljö. Dock var det fullt med folk så man fick vandra undan en bit om man ville få bilder utan alla andra turister.
 
I väntan på solnedgången, här var det fullt med folk. Vi valde att åka en busstur som vårt hotell ordnade, det kostade ca 20 kr per person och då var det transport till alla ställen.
 
4 kommentarer till En dag i öknen

Livet på Mui Ne Hills

Vi är riktigt nöjda med Mui Ne, det är skinande sol hela dagarna och stranden är helt underbart vacker. Mestadels har vi spenderat tiden vid hotellets pool på grund av bekvämligheten, det är trots allt en jobbig backe på 100m att ta sig igenom för att komma till/från stranden.

Imorgon kommer vi att besöka sanddynor, så håll utkik efter kommande blogginlägg!

Emelies frukost – frukt med yoghurt. Mums!! 
 
Hängmatta precis utanför vårt hotellrum 😍
 
På väg till stranden! Det är absolut ingen ovanlig syn med så många mopeder parkerade
 
 
 

I många turistaffärer (vilket för övrigt är de enda affärerna som finns här) så har vi fått syn på döda, läskiga djur inuti glasflaskor. Vi har ingen aning varför… 
 
 

Hotellets ena pool på kvällen 😌
 
 

Pasta carbonara – den bästa västerländska måltiden hittills. I Koh Phangan köpte Emelie en likadan rätt som inte alls var god, därför kunde hon här tyvärr inte lämna besticken i några sekunder för att låta mig ta en bild… 
 
 

Efter maten beställde vi en frukttallrik att dela på för ynka 22 kr. Så sjukt gott!

Bara några minuter efter att vi fått vår frukttallrik var det ett par som frågade oss om vi var ifrån Växjö(!). Haha, det visade sig vara en från Adams gymnasieskola som hörde oss prata. Hur sjukt är inte det? Oddsen för att träffa någon man känner i Vietnam är ju galet små. Vi har ju även tidigare berättat att vi knappt sett några svenskar i Vietnam heller. De var i alla fall också ute på backpacker-äventyr men i fyra månader. De hade precis varit i Ho Chi Minh som vi åker till på torsdag och det blev vår längsta kväll hittills vakna (till kl 12) med mycket erfarenheter som utbyttes 😀

 

Idag kände vi för att köpa en så kallad ”bucket”! En hink fylld med en drink och som är vanligt förekommande hos festsugna turister i framförallt Thailand. Vi valde Gin & Tonic, skulle gissa på att hela hinken motsvarar fyra drinkar. Pris? 60 kr! 
 
 

Kvällens val av restaurang, jätte mysigt ställe ca 50m ifrån hotellet. Som ni ser på bilden så är marken som en sandstrand. Häftigt!
 
Mango daiqiri, muuums
 

Avslutningsvis, Emelies favorit; whiskey
4 kommentarer till Livet på Mui Ne Hills

Framme i Mui Ne

Godkväll!

Detta har varit en lång dag och vi är båda dödströtta och vill bara lägga oss och sova.. Natten på tåget gick förvånansvärt snabbt och bra men vi har varit trötta och sega hela dagen idag. Vi kom fram på tågstationen ca 12.30 och tog sen en taxi till centrum. Även på detta hotell som vi nu bor på så blev vi uppgraderade till ett finare rum för samma pris, det blev vi så klart glada för😄 Väldigt fint boende med två pooler, det ligger dock högt upp på en backe så det är jobbigt att ta sig uppför…
Vi har varit så trötta att vi inte orkat ta oss ner till havet ännu så det får bli morgondagens projekt. Då måste vi även köpa mer solkräm och vätskeersättning samt ta ut mer pengar. På de bankomater vi stött på i Vietnam har man bara kunnat ta ut ca 800 kr (2 000 000 dong) per gång.
Nu har vi precis avnjutit en varsin hamburgertallrik på hotellet och ska spendera resten av kvällen med att titta ikapp avsnitt på Farmen 😛

Det är verkligen kontraster i miljön här, på vissa ställen är det paradisstränder och vackra miljöer och plötsligt så är det fullt med sopor och skjul på gatorna eller om man vänder sig om. Här är baksidan på vårt hotell, vår fina utsikt 😉

Maaaaaat, hotellet verkar ha olika erbjudanden på mat och dryck varje dag och nu var det 30% på hamburgare så det fick det bli!

En mini kisse som gosar
3 kommentarer till Framme i Mui Ne

Nattåg i Vietnam

Sent ikväll ska vi ta ett nattåg till Mui Ne för att besöka deras stora sanddyner och deras stränder. Tyvärr var alla sovvagnar slutsålda på tåget vi valde iallafall ett mjukt säte med AC. Det fanns även att välja hårt säte, det såg riktigt hemskt ut och var en träbänk, inte kul att sitta på en sådan i 12 timmar…
Tåget går kl 22.30 så vi har hela dagen på oss här, vi behåller vårt hotellrum så vi kan ha våra väskor och kunna duscha osv där innan vi åker. Tåget kostar 250 kr per person och flyget kostar i detta fall över 1000 kr per person så denna gång kändes det värt med tåg, hoppas vi inte ångrar oss efteråt😛 Senaste transporterna så har vi valt flyg då tågen tagit runt 18 timmar och flyg 1,5 timme och priset varit nästan samma.
Dagen spenderar vi äntligen på en strand igen, så skönt! Nu är det sol och 27 grader, i Mui Ne dit vi ska är det över 30 grader ☀️
En sak som är väldigt rolig här i Vietnam är att alla är så himla trevliga och nyfikna på oss, när vi åkt förbi med moppen så vinkar lokal befolkningen åt en och ler stort. Alla är hjälpsamma och jätte trevliga. Man märker att det inte är så vanligt med turister här och inte lika anpassat, vi har inte mött en enda svensk i Vietnam ännu och folk vi pratat med har sagt att det är väldigt få svenskar som reser hit. Det verkar mest vara engelsktalande resenärer (från USA/Australien) samt kineser.

Utsikt vid lunchen 🙂

När vi åkt moppe har vi kört förbi massa risfält överallt, här satt en person på en tjur/buffalo(?) och chillade

Och så lite kossor på vägen
1 kommentar till Nattåg i Vietnam

Monkey Mountain i Da Nang

Hej!
 
Dagens utflykt blev även idag på moppe, vi åkte ca 4 mil för att ta oss upp för ”monkey mountain” eller Son Tra som det heter på Vietnamesiska. Helt fantastisk utsikt överallt! Vi fick minsann även se fria apor som klättrade i träd, blev dock ingen bild.
 
 
 
 
 
En gigantisk staty som kallas Lady Buddha, den stod uppe på berget och syntes på jätte långt avstånd. Skulle tippa på att den är ungefär lika stor som frihetsgudinnan.
Något avsides från den underbara stranden i Danang hittade vi ett litet hak som endast hade två maträtter på menyn – kycklingnudlar eller fläsknudlar. Vi är båda överens om att detta var en av de godaste (om inte den godaste) måltiden vi ätit på vår resa hittills. Det kostade oss endast 12 kr / person och som om det inte vore nog med sjukt god och billig mat så bjöd ”restaurangen” på te, en full tallrik med miniägg och varsin klyfta av frukten pompelmus. Det sistnämnda har blivit en favorit och är riktigt gott som iskallt! De hade även två små jätte söta barn som var sååå nyfikna på oss och satt och smygtittade på oss när vi åt. Vi var så nöjda över deras service att de fick hela 10 kr i dricks (vår första och troligtvis enda dricks dessutom…) 
 
Lite hönor som springer runt på restaurangen 
Hittills ligger Danangs strand som #1 på vår strandlista. Tyvärr är denna bild inte i närheten av fint det är i verkligheten. På andra sidan är det höga byggnader och vi får en riktig Miami känsla av utsikten…
6 kommentarer till Monkey Mountain i Da Nang

Hoi An

Efter vår utflykt till Halong Bukten så var vi tillbaka i Hanoi vid kl 17, senare kl 21.30 gick vårt flyg till Danang/Hoi An. Eftersom vi inte hade något hotell eller någonstans att ta vägen efter utflykten så tog vi oss ganska direkt till flygplatsen och väntade där. Runt midnatt var vi sedan framme på hotellet i Hoi An och där däckade vi direkt, trötta efter den långa dagen.

Idag tog vi sovmorgon och sov till 9.30, andra gången det skett hittills, annars har vi faktiskt varit uppe innan 9 varje dag. Hotellet är jätte fint, vi bokade det enklaste rummet som kostar 250 kr per natt men hotellet erbjöd oss istället ett finare och större rum för samma pris. Känns hur lyxigt som helst och jätte skönt att kunna röra sig fritt i rummet och inte behöva gå in i varandra för det är så trångt 😝 Ett sånt här rum hade man inte fått i Sverige för under 1500 kr per natt.

Hotellet rekommenderade oss att hyra moppe och så fick det bli, det är 4 km in till ”gamla staden” där det är mysigt att vandra omkring osv så dit har vi åkt först vid lunch/eftermiddag och sedan åkte vi dit igen nu på kvällen och det var så fint när det var mörkt men fullt med turister! Mycket, mycket, mycket lugnare trafik här, i Hanoi hade vi aldrig någonsin velat köra moppe. Folk tutar dock här också hela tiden men det verkar främst vara när man ska köra om någon som de ”varnar” inför omkörningen. Att hyra moppe kostar här 50 kr per dygn.

Idag har vi varit iväg i fyra veckor och det känns som att tiden flyger iväg, vi har båda lite ångest över att tiden går så fort.. Tyvärr har vi haft otur med vädret, det har varit kallt i Hanoi och här har det regnat halva dagen och sedan varit mulet. Nu hoppas vi på sol och värme snart!

Utsikten över Anchient Town i Hoi An
 
I handen håller Eme en munkliknande sötsak, rätt gott… 
 
 

Haha, det kom en våg av cirka 15 cykeltaxis med lata kineser förbipasserande…
 
 
 
 
3 kommentarer till Hoi An

Halong bukten

Halongbukten är med på UNESCOs världsarvslista och är en av de populäraste attraktionerna bland turister i Vietnam. Därför valde vi att åka på en två dagars kryssning för att uppleva det omtalade vattenområdet. Miljön var bland det vackraste vi någonsin åskådat, oändligt med mini-berg tillsammans med kristallklart vatten.

Vi blev upplockade på vårt hotell tidigt på tisdagmorgonen och åkte buss i fyra timmar för att komma till hamnen och havet. Väl framme fick vi checka in i vår hytt som var riktigt fräsch och modern för att sedan äta lunch. Det serverades i princip bara fiskrätter så det var tur att vi vid bokningen talade om att Emelie inte äter fisk/skaldjur, annars hade hon kanske till och med börjat tycka om det 😅. Någon timme därefter var vi framme vid ”Maze Cave” som är den populäraste sevärdheten på Halongbukten där man går in i en stor grotta. På vägen dit går man uppför hundratals trappor med utsiktstorn lite här och där. Efteråt när vi var tillbaka på båten serverades vin och frukt innan middagen som bestod av hela 9(!) rätter. Maten var riktigt god och återigen, tur för Emelie att hon meddelade företaget i förväg om att hon inte ville ha fisk. Det serverades bläckfisk, räkor, krabbor och allt möjligt främmande.

Morgonen därpå åkte vi ut på bambubåtar och besökte en ”Floating Village”, ett område där folk har byggt sina hem på vattnet. Sjukt häftigt att se, vi fick även veta att det för några år sedan bodde tusentals människor på det här sättet innan Vietnams regering erbjöd folket ersättning + bostäder vid hamnen för att bevara Halongbukten. Om vi minns rätt så bor det nu omkring 2000 personer så här, med i snitt 4 personer / familj, i mini-hus helt ödelagt på vattnet.

När vi åkt runt denna by som tog ca 40 minuter åkte vi tillbaka mot hamnen och sedan till Hanoi.

 
I väntan på att få stiga ombord på båten bakom 😁
 
Vår hytt! 
 
Överst på båten, en massa solstolar och serveringsbord. Här hade vi nog spenderat mycket tid om det vore sol.
 
Bakom båten följde en mindre båt med som vi åkte i när vi skulle komma åt Maze Cave och Floating Village
 
Grottan! Eftersom vi tidigare sett Postojna grottorna i Slovenien var vi dock inte så imponerade av vyerna 🙈
 
Utsikten vi möttes av på väg uppför alla trappor till grottan. Det är här de flesta proffsbilderna är tagna.
 
En försäljare som erbjöd de flesta förnödenheter man kan vilja ha… haha, om vi hade köpt något av henne så skulle hon ha tagit emot pengarna och levererat varorna med håven som ni ser på bilden😂
 
Vietnamesiskt vin och färsk frukt, mycket gott!!
 
Vi tycker att det är så sjukt vackert! Denna bild togs när vi bara åkte förbi några random berg med båten
 
Vår båt 😀
 
Floating Village…
 
 
 
När vi blev avsläppta vid vårt hotell så möttes vi av bokningsagenten som ville ge oss en souvenir som tack för att vi åkte med dem. Den här personen har till och med nu i efterhand kontaktat oss på Whatsapp och gett tips om vårt nästa resemål 😌
1 kommentar till Halong bukten